top of page

Endless scroll

Aza Raskin


Zegt de naam Aza Raskin je iets? Mij zei het niets. Totdat ik de Happinez kalender op 1 februari opensloeg. Raskin is degene die de endless scroll voor Twitter ontwierp. Daarmee kun je eindeloos nieuwe berichten binnenhalen door te scrollen. Deze techniek is door alle sociale media overgenomen. Inmiddels heeft Raskin ingezien hoeveel ellende dat oplevert. Hij schat dat we wereldwijd tweehonderdduizend mensenlevens per dag verspillen aan dat gescrol. Hij vergelijkt het met een verslavende drug: 'We hebben de digitale variant van cocaïne over de apps uitgestrooid.' Zelf is hij nu 'overgelopen': hij is anti-technologie-activist geworden. En hij roept op om onze superkrachten op een andere manier in te zetten dan we nu doen.


Automatische piloot


Op één of andere manier blijft dit maar in mijn hoofd rondspoken. Elke keer als mijn hand gedachteloos mijn telefoon pakt en een social media aantik, voel ik een soort automaat-stand in mijn hersenpan ontstaan. Zo'n stand waar ik maar moeilijk uitkom, als ik niet waakzaam blijf. Ik heb het ook als ik TV kijk. Of in YouTube filmpjes beland. Elke keer verschijnt er aan de zijlijn wel weer een ander filmpje waar mijn aandacht door getrokken wordt. Dat kan best lekker zijn soms. Maar meestal stoor ik me aan mijn bijna apathische gedrag die ik dan vertoon. Alsof ik gehypnotiseerd ben.


Scroll gedrag stimulerend?


Als ik me afvraag: wat wil ik dan wel? Waar wil ik mijn superkrachten voor inzetten? Dan wil ik het liefst zelf aan de slag met supergeïnspireerde stukjes schrijven. Stukjes die de lezer tot nadenken stemmen of doen glimlachen. Maar ja, als ik dat dan weer op de Social Media plaats, maak ik me weer schuldig aan de verleiding tot scrol gedrag in stand houden.


De pareltjes ontdekken


Toch vind ik het ook weer heerlijk om tijdens het scrollen op tekst pareltjes te stuiten. Zo'n kleine schat van woorden. Iets dat me raakt. Me voedt. Iets opmerkelijks onder mijn aandacht brengt. Me doet glimlachen. Of een geinig cadeautje laat ontdekken (zoals een hartjesvormig thee-ei ;-)


Scroll-dieet


Dus om mezelf toch nog toe te staan te kunnen schatgraven, heb ik me voorgenomen om op scrol-dieet te gaan. Ik dacht aan één keer per dag een kwartier. Dat ik de wekker zet. En dat ik er dan ook met volle overgave van mag genieten. Alsof ik me een stukje chocola toesta. Maar dan op scrol gebied. Of ben ik dan te streng voor mezelf? Hoe zou jij dat doen? En waar zou jij dan je superkrachten voor in zetten? Ben benieuwd!
31 weergaven

Comments


bottom of page