top of page

Sleutel tot geluk?

Wat wil ik graag gelukkig zijn. Me goed voelen. Gezondheid speelt daarin voor mij een grote rol. Ik eet biologisch en grotendeels vegan. Elke dag mediteer ik. Beoefen ik yoga. En wandel ik. Ik lees inspirerende teksten. Verbind me met gelijkgestemden. Schrijf dagboeken vol. Doe voortdurend aan (zelf)onderzoek. Zo heb ik me dit weekend verdiept in filmpjes en teksten van Henk Fransen. Een arts, die pleit voor het ineenslaan van de handen van de reguliere en de alternatieve geneeskunst. En hij is - net als ik - gefascineerd door het zelfhelend vermogen van het lichaam. Ik vind dat hij er heerlijk over kan vertellen. Ik was één en al oor.


Miljoenen wonderen per seconde


Hij vertelde over hoe er in ons lichaam miljoenen wonderen per seconde plaatsvinden. Zelfs de knapste dokter snapt hooguit één honderdste procent van al die miljoenen processen per seconde, zo zei hij. Wij overschatten de maakbaarheid van het leven naar zijn mening. Want heb ik invloed op mijn spijsvertering? Kan ik mijn bloedstolling beïnvloeden? Mijn cel afbraak en -opbouw? Mijn zenuwstelsel? Nee. Maar terwijl we zo weinig weten, gebeurt het gewoon. In ons lichaam. Er is hier een oneindige intelligentie aan het werk.


Ontspannen en vertrouwen


In mijn mening is er maar één ding dat wij als mensheid meer zouden mogen doen, sprak hij vriendelijk. En toen zei hij de magische woorden: We mogen meer ontspannen. En meer gaan vertrouwen. Dat die intelligente drijfkracht achter alle processen in ons lichaam gewoon z’n werk doet. Continu bezig is. Om ons in balans te houden. Om ons gezond te houden. Hoezeer wij onszelf ook de hele dag door belasten. En terwijl wij zo ons best doen, ons druk maken, is die intelligente drijfkracht er, die ons voortstuwt en helpt om te doen om uit de verf te komen. En daarin mogen we dus wat meer gaan ontspannen, zo zei hij.


Slapend rijk, want gezondheid is het grootste goed


En wat nou zo opmerkelijk is: die zelf genezende processen werken het beste wanneer we gaan slapen. Wanneer we even niet zo ons best doen, en we ons niet zoveel zorgen maken. Wanneer we uit de weg gaan en die oneindige intelligentie de ruimte geven, terwijl we heel diep ontspannen in onze slaap. En voilà. We zijn de volgende morgen weer helemaal opgeladen. En kijken met frisse ogen de wereld in. Het wonder van regeneratie en herstel gebeurd grotendeels terwijl we ontspannen en slapen.


Prettig standje


Dus.. de allerbelangrijkste factor om die zelf genezende werking te versterken is ontspanning. Wanneer we gestrest zijn, ons best doen, overdreven rekening houden met anderen, proberen te overleven, dan staan we in de stress stand. En in de stress stand gaat het lichaam over op de katabole stofwisseling. Dan staan alle zelf genezende processen bijna op nul. Dus als je gestrest bent, kan je lichaam bijna niet regenereren, bijna niet herstellen. Dan wordt je heel erg afhankelijk van hulpstoffen van buitenaf. Maar als we leren ontspannen, en het leven leren vertrouwen, dan staat de stofwisseling op anabole, de opbouwende stand. Dan staat het immuunsysteem op maximaal, het herstelproces op maximaal, de regeneratie processen zijn optimaal. Dus dat laat ook zien hoe belangrijk het is dat we wat leren ontspannen en vertrouwen. En dat is supermoeilijk in een tijd als deze.


Laat los!


Dus als je nu merkt dat je malende gedachtes hebt, je voortdurend zorgen maakt, het idee hebt dat je van alles zou moeten doen maar dat je nooit genoeg lijkt te doen (en ik herken het, ik heb die neiging ook) … laat los!


3 x 20 minuten per week


Hij vermeldt ook dat wij onze natuurlijk zelfgenezingsproces een enorm plezier kunnen doen met eenvoudige middelen als voldoende bewegen en gezonde voeding. En dat bewegen stelt écht niks ingewikkelds voor: drie keer per week 20 minuten je hartslag verhogen is voldoende.


Lachbeweging


Bij die combi van ontspannen en bewegen veerde ik overeind. Weet je wat een geweldige manier is om in beweging te komen én tegelijkertijd te ontspannen? Lachen! Lachen is wat mij betreft de leukste en makkelijkste vorm van bewegen die er is. Je hoeft er geen wandel- of hardloopschoenen voor aan te trekken. Je kunt het altijd en overal doen. Je hoeft helemaal niet hard te lachen. Je hoeft echt niet de beste te zijn in lachen. Je hoeft alleen maar lachbewegingen en -geluiden te maken. Gewoon, zoals van nature bij je past.


De ongeschreven wet


Er ligt ons daarbij slechts één klein drempeltje in de weg. Er bestaat een ongeschreven wet over lachen. Wist je dat? En die ongeschreven wet luidt: “Gij zult niet lachen, tenzij je daar een hele goede reden voor hebt.”

Nu je je van deze ongeschreven wet bewust bent geworden, stel ik voor dat je die bij deze schrapt. Zet er maar een streep doorheen in gedachten. Ik doe hier even mee op papier:


“Gij zult niet lachen, tenzij je daar een hele goede reden voor hebt.”


Ziezo, dat drempeltje is uit de weg. Nu houdt niets je nog tegen. Dus als je tóch tot hier gekomen bent... leun dan ontspannen achterover. Krul je je mondhoeken omhoog. Adem ontspannen in. En laat uitademend jouw unieke, schitterende lach klateren. Herhaal dit zo vaak als je wilt. Een mooi recept voor wat ik jou toewens: een vrolijke, en vooral ontspannen dag!

81 weergaven

Comments


bottom of page